Monte Cristo -voileipä

Monte Cristo -voileipä
Kuva
cba Visitor7

Sanaparista Monte-Cristo tulee ensimmäisenä mieleen 1800-luvulla Välimeren alueella ja Ranskassa vaikuttanut kreivi. Kyseinen kreivi on kuitenkin Alexandre Dumas vanhemman (1802-1870) kirjoittaman samannimisen seikkailuromaanin fiktiivinen päähenkilö Edmond Dantés. Seikkailussa Dantésta tulee rikas Monte-Criston kreivi, joka sittemmin on usein yhdistetty vaurauteen. Kun voileivän nimi on Monte Cristo, voisi sitä luulla kohta saavan suuhunsa jotain hienoa ja hyvää apetta. Totuus on kuitenkin kovin arkinen, sillä kyseessä on melko tavallinen kinkku-juusto-kerrosvoileipä. Luomus tunnetaan myös ranskankielisellä nimellään croque monsieur eli French sandwich, joka on paahdettu kinkku-juusto-kerrosleipä. Monte Cristo on oikeastaan yhdistelmä tästä kerrosleivästä ja köyhästä ritarista, jota ranskaksi kutsutaan sanoilla pain perdu ja englanniksi French toast.

Monte Cristo on Yhdysvalloissa viime vuosisadalla kehitetty amerikkalainen versio kinkku-juusto-kerrosvoileivästä. Leivän valmistaminen on suhteellisen helppoa ja vaivatonta eikä vaadi juuri kummoisia raaka-aineitakaan. Erikoiseksi tämän antimen tekee sen viimeistely. Usein tällaisia voileipiä on pidetty hieman suolaisina, mutta Monte Cristo viimeistellään periamerikkalaiseen tapaan hillolla tai tomusokerilla tai molemmilla vähän samaan tapaan kuin köyhät ritarit.

Monte Cristo -voileipä

2 annosta
  • 4 viipaletta vaaleaa (paahto)leipää
  • 4-6 viipaletta emmentaljuustoa
  • 6-8 viipaletta kinkkua tai kalkkunaa
  • 2 munaa
  • 2 rkl majoneesia
  • 2 rkl maitoa
  • 1 rkl sinappia
  • suolaa
  • voita paistamiseen
  • tomusokeria
  • mansikka- tai vadelmahilloa

Vatkaa kulhossa munat, maito ja suola. Sekoita majoneesi ja sinappi keskenään. Voitele kaksi leipäviipaletta toiselta puolelta majoneesilla. Nosta leipien päälle juusto ja kinkkuviipaleet. Upota loput kaksi leipäviipaletta munaseokseen. Kokoa kerrosleivät asettamalla munaseoksessa kastetut viipaleet päällimmäiseksi. Kuumenna paistinpannulla voi. Ruskista leivät molemmin puolin kullanruskeiksi, kunnes juusto leipien välissä sulaa. Nosta leivät lautaselle ja anna jäähtyä hetki. Ripottele leipien päälle tomusokeria ja tarjoile halutessasi hillon kera.

Julkaistu sunnuntaina 10.11.2019 klo 10:20 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Veikkauksen ja ulkomaisten nettikasinoiden suosio Suomessa
Seuraava
Liedellä 4/2019