Boolin menekki

Kuva
Lorena Bôsso

Kevät ja kesä sekä erityisesti juhannus on juhlien aikaa. Juhlavieraille tarjoillaan kesäkauteen tyypillisesti sopivaa suuhunpantavaa. Klassisiin kesäjuhlan antimiin lukeutuvat voileipäkakut, jäätelöt ja raikkaan virkistävät juomat. Booli on yksi kesän juhlajuoma, jota voi tosin nauttia myös ilman juhlaakin. Juomana booli on helppo valmistaa ja tarjoilunkin hoitavat vieraat itsepalveluna. Periteisen alkoholilla maustetun boolin lisäksi vieraille on hyvä olla tarjolla myös alkoholiton vaihtoehto etenkin, jos joukossa on vähän nuorempia juhlijoita.

Sana booli on lainaa ruotsin kielen suurta kulhoa tarkoittavasta bål-sanasta. Booli tarjoillaankin usein suuresta laakeasta kulhosta, josta vieraat kauhovat juomaa laseihinsa omaan tahtiinsa. Itse juoma valmistetaan huolellisesti viilennetyistä juomista. Kulho jäähdytetään suurella jääkimpaleella, joka sulaa hitaasti pitäen näin astian kylmänä pitkään. Juomat kaadetaan ja sekoitetaan kulhoon juuri hieman ennen tarjoilua, jotta booli on raikasta tarjoiltaessa. Juomaa voi koristella esimerkiksi kesäisillä marjoilla ja jopa lehdillä. Boolin lisäksi tarjoillaan yleensä jotain pientä naposteltavaa kuten cocktailpaloja, pieniä voileipiä, pähkinöitä ja oliiveja.

Boolista on syytä tehdä melko mietoa, sillä juomaa on yleensä tarjolla koko illan eikä sen tarkoituksena ole humalluttaa vieraita. Boolin menekkiä voi arvioida niin, että ensimmäisen tunnin aikana menee kaksi lasillista juhlijaa kohden ja sen jälkeen lasillinen tunnissa kullekin vieraalle. Tarkemman menekin ja alkoholipitoisuuden voi laskea helposti Alkon boolilaskurilla. Samalla voi tutustua värikkäisiin ja raikkaisiin booliresepteihin.

Julkaistu perjantaina 25.6.2021 klo 15:24 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Torinon käärinliina
Seuraava
Loch Nessin hirviö