Nakkikeitto

Nakkikeitto eli kansanomaisesti vain nakkisoppa taitaa olla yksi suomalaisen keittiön tunnetuimpia ja syödyimpiä keitoksia. Suhteellisen vaivattomasti valmistuva keitto tarvitsee aineksikseen melko tavanomaisia ruoka-aineita sekä tietysti herkullisia nakkeja. Nykyään soppa keitetään helposti nakeista, mutta samaa sukua oleva vanha kunnon siskonmakkarasoppa syntyy aidoista siskonmakkaroista. Lihatuotteen erikoinen nimi ei tarkalleen ottaen liity mitenkään siskoon eli siihen naispuoliseen perheenjäseneen. Sana on lähtöisin ranskan kielen makkaraa tarkoittavasti saucisse-sanasta, josta se on lainattu saksan kieleen Sausischen-sanaksi ja edelleen ruotsiin sanalla siskonkorv. Englannin kielessä makkara tunnetaan sanalla sausage. Sanojen lausunnassa vilahtaa "sis"-tavu, joka on myös osa suomenkielistä siskonmakkara-sanaa.

Kuva
Snellman

Makkarat olivat puheenaiheena myös eräässä suomalaista lihateollisuutta käsittelevässä tilaisuudessa. Satuin eilen nimittäin osallistumaan kyseiseen tilaisuuteen, jossa keskustelun lomassa mainittiin myös kotimainen lihanjalostusyhtiö, pietarsaarelainen Snellman, joka on tuttu tuotemerkki kaupan leikkele- ja lihahyllyllä. Jostakin syystä minun alkoi kovasti tehdä mieli nakkisoppaa keskustelun jälkeen ja niinpä kirjoitin hakukoneeseen hakusanaksi "nakkikeitto". Hakutulosten kärkeen toiselle sijalle ilmestyi yllättäen Snellmanin nakkisopan resepti. Syksyn kylminä iltoina kuuma nakkikeitto lämmittää mukavasti ja se myös syntyy kohtalaisen nopeasti.

Nakkikeitto

4 annosta
  • 1 pkt kunnon nakkimakkara
  • 1 l vettä
  • 10 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • ½ purjo
  • 1 pala lanttua
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl vasikkafondia
  • 1 ripaus maustepippuria
  • 1 nippu persiljaa

Paloittele nakit ja vihannekset kuutioiksi. Laita kattilaan mausteet, vasikanfondi, nakki- ja vihanneskuutiot. Lisää lopuksi vettä niin paljon, että vihannekset peittyvät. Keitä noin 30 minuuttia. Sekoita lopuksi joukkoon tomaattipyree.

Resepti
Snellman

Julkaistu Tuesdayna 18.11.2014 klo 19:37 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Oopperan joulukonsertti
Seuraava
Vadelmavenepakolainen