Käänteinen kuvahaku

Netti on antanut amatöörivalokuvaajillekin mahdollisuuden esitellä otoksiaan suurelle yleisölle. Moinen ei olisi ollut helppoa vielä joitakin vuosikymmeniä sitten, kun Internetistä ei vielä ollut tietoakaan. Nykyään kuka tahansa voi laittaa töitään esille ja vastaavasti kuka tahansa voi niitä katsella. Verkosta löytääkin tätä nykyä jos jonkinlaista tuotosta monelta eri taiteen alalta. Valokuvaus on yksi yleisimpiä netin taidemuotoja, vaikkakin suurin osa kuvista taitaa olla enemmänkin sekalaisia arkipäiväin ikuistuksia. Ammattikuvaajat puolestaan esittelevät portfolioitaan ja aikaansaannoksiaan ammatillisessa mielessä. Harrastajat, kuten minä, laittavat kuviaan nettiin lähinnä omaksi ilokseen.

Senaatintori panorama (180°)
Kuva
Matti Mattila

Kuvat lähtevät netissä helposti leviämään. Vaikka enemmistö yleensä kunnioittaakin tekijänoikeuksia, on joukossa myös niitä, jotka viis veisaavat tällaisista asioista ja hyödyntävät surutta ja korvauksetta toisten töitä. Omat valokuvani eivät ole onneksi sen arvoisia, että niitä kannattaisi alkaa käyttää tai levittää muualla verkossa. Kuvien oikeudetonta käyttöä on kuitenkin mahdotonta valvoa saatikka estää. Siksi nettiin kannattaakin laittaa vähemmän arvokkaita otoksia, vaikka näyttävät nekin kelpaavan monenlaiseen käyttöön. Aika ajoin selailen mielenkiinnosta kuviani hakukoneen avulla. En ole juurikaan estänyt kuvien käyttöä, ja silloin tällöin on mukavaa löytää kuvansa jossakin jopa ihan nimekkäällä sivustolla. Googlen käänteinen kuvahaku on mainio apuväline, kun haluaa tietää, missä kaikkialla kuviaan käytetään.

Otin vajaa seitsemän vuotta sitten panoraamakuvan Senaatintorista. Käytin kuvaan kaikkiaan 26 yksittäistä valokuvaa, jotka yhdistin Photoshopilla näyttäväksi 180-asteen panoraamaksi. Julkaisin kuvakoosteen Flickr-kuva-albumissani, ja vain kymmenen tunnin kuluttua se oli jo kopioitu erääseen netin isoon mediakirjastoon. Sittemmin kuva on levinnyt lukemattomille sivustoille, joista yksi ahkerimpia käyttäjiä on Helsingin yliopisto, koskapa sen päärakennus sijaitsee Senaatintorin laidalla, ja siten tämä kuva sopii opinahjon tarkoituksiin. Eipä tuo kuvani leviäminen netissä paljon mieltä ylennä, kun lähes jokainen on jättänyt mainitsematta kuvaajan, vaikka lisenssiehdoissa näin vaaditaan. Tällä hetkellä kuva komeilee Googlen käänteisen kuvahauan mukaan noin 190 sivustolla. Eräänlainen meriitti se tämäkin on.

Julkaistu maanantaina 6.4.2015 klo 17:06 avainsanoilla harrastukset, Internet ja valokuvaus.

Edellinen
Erik Bruun -näyttely
Seuraava
Kuvapolut